Шановні друзі,

Цього року я був призначений Президентом Аме- риканської торговельної палати в Україні. Хочу подякувати всім вам за теплий прийом. Мати можливість спостерігати за процесом реформу- вання України і брати у ньому безпосередню участь – велика честь для мене.

2015 рік був непростим для України. Але, попри всі негаразди і перепони, нам вдалося зробити перші кроки на шляху до макроекономічної стабі-лізації. Протягом року зросли банківські депозити у національній валюті гривні, золотовалютні резер- ви країни збільшилися з 5 до 12 мільярдів доларів.

Створено декілька ключових органів для боротьби з корупцією. В Україні спостерігається стабілізація промислового виробництва і зростання експорту сільськогосподарської продукції.

З 1-го січня 2016 року набула чинності по глиблена та всеосяжна зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Це унікальна можливість для українських підприємств вийти на ринки Європейського Союзу.

 

Американська торговельна палата і я особисто твердо переконані, що іноземний капітал і надалі надхо- дитиме до України. Держава виплекала одну з най- освіченіших націй у світі. Серед країн Центральної і Східної Європи, ми найсильніші у галузі програмної інженерії. Передові новатори сучасності народилися і виросли в Україні. Стрімкий розвиток електронної комерції й фармацевтичної галузі протягом останніх п’яти років, потужний потенціал агропромислового комплексу роблять Україну привабливою для інвесторів.

Ми розуміємо, що на зміни потрібен час. Зараз над- звичайно важливо дотримуватися обраного курсу. Безперервні рішучі реформи поступово, але до- корінно, поліпшать економічну ситуацію.

Ми розуміємо, що на зміни потрібен час. Зараз над- звичайно важливо дотримуватися обраного курсу. Безперервні рішучі реформи поступово, але до- корінно, поліпшать економічну ситуацію.

Ми розуміємо, що на зміни потрібен час. Зараз над- звичайно важливо дотримуватися обраного курсу. Безперервні рішучі реформи поступово, але до- корінно, поліпшать економічну ситуацію.


Андрій Гундер
Президент Американської торговельної палати в Україні

Шановні читачі,

Я радий вітати вас зі сторінок видання «Україна: огляд економіки 2016», опублікованого Американсь- кою торговельною палатою в Україні, – неза-мінного путівника до ведення бізнесу в Україні, який стане у нагоді як міжнародній бізнес спільноті, що вже працює в країні, так і тим, хто розглядає можливості виходу на український ринок.

Навіть у найскладніші часи Україна продовжує бути країною можливостей, з її унікальним розта-шуванням, багатими природними ресурсами і, звичайно, з талановитими, працьовитими та наполегливими людьми, які рухаються до нових горизонтів.

У 2015 році Україна звернула на себе увагу міжна-родної спільноти. Не тільки через кризу, яку вона переживає, але завдяки енергії та ентузіазму її людей, у бізнес середовищі, в Уряді та у суспіль- стві в цілому, які працювали над просуванням країни перед потенційними партнерами та інвесто- рами. Ряд міжнародних конференцій, які висвітлю-вали економічний розвиток та нові можливості, зусилля бізнесу, який працює в Україні, об’єдну- ючи зусилля задля впровадження важливих ре- форм, сотні українських патріотів, які відкривають нашу країну для світу, - все це надає Україні потужний поштовх, щоб стати успішною країною у серці Європи.

 

Ми в Американській торговельній палаті докладаємо зусиль задля впровадження позитивних змін в інтересах України і дуже пишаємося тим, що наша родина об’єднує чимало великих багатонаціональних компаній, які інвестують свої ресурси, щоб проде- монструвати світу, що ця країна має величезний інвестиційний потенціал.

Що стосується мене, я радий мати по-справжньому дивовижну українську сторінку у книзі мого життя. Тому я щиро запрошую вас роботу познайомитись із цим виданням, яке підготували команда та експерти Американської торговельної палати. Ми сподіває- мося, що ви знайдете особливе місце у своєму серці та у своїх бізнес планах для цієї чудової країни, бо ми впевнені, що цей досвід буде для вас захоплю- ючим та корисним!


Грехем Тайлі
Голова Ради директорів Американської
торговельної палати в Україні

 

 

Шановні читачі,

Було приємно працювати разом з Американською торговельною палатою в Україні протягом цього визначального року в історії України. Відзначаючи другу річницю Революції Гідності, Уряд США та представники американського бізнесу тісно працю- ють з Урядом України задля збереження рушійного поштовху Майдану. В 2015 році макроекономічний клімат України стабілізувався, створюючи нові можливості для розвитку та інвестицій. Український Уряд реструктурував свої боргові зобов’язання та уклав довгострокову угоду з міжнародними кредиторами, котра підвищила рівень довіри і впевненості, водночас скеровуючи Уряд до вкрай потрібних економічних реформ.

Життєво важливим для Уряду України у майбут-ньому році є продовження боротьби з корупцією – настільки ж небезпечним ворогом, як і зовнішній агресор. Уряд США лишається відданим в бажа-нні допомогти Уряду України в цій боротьбі шля-хом залучення радників і надання фінансової та політичної допомоги. Ми продовжуємо підкреслю-вати важливість конкретних дій по боротьбі з коруп- цією для міжнародної бізнес спільноти.

 

Я мав приємність працювати з працівниками та членами Торговельної палати над підтримкою і зао- хоченням Уряду України під час виконання нею амбітної і широкомасштабної програми реформ, і я з радістю чекаю на наступний продуктивний рік діалогу та співпраці, спрямованих на благо надзвичайних людських та природних ресурсів України.


Джефрі Р. Пайєтт
Посол США в Україні

Шановні друзі!

Вітаю з виходом інформаційного видання «Україна: огляд економіки», покликаного надавати фахові рекомендації та аналітичні оцінки економічних процесів в Україні.

Україна переживає складні часи. На тлі зовнішніх військово-політичних загроз, боротьби за терито- ріальну цілісність України, безпрецедентної підтрим- ки світовим співтовариством цінностей, які спові- дує український народ, а також втрати частини економічного потенціалу наша країна загартову-ється і поборює кризу.

Навіть за таких умов Україні вдалося запустити низку важливих реформ, які у стратегічній перспективі закладають надійний фундамент для економічного процвітання. Саме тому ми розглядаємо 2016 рік як переломний, як плацдарм для подальшого розвитку.

В Україні стартувала широкомасштабна реформа з децентралізації органів влади. Голосування у пер- шому читанні за зміни до Конституції України в частині децентралізації за історичною вагою можна порівняти із скасуванням рабства в Америці за часів Авраама Лінкольна. І це тільки початок демонтажу ще радянської, централізованої моделі влади та її повноважень, коли місцеві громади потерпали від несправедливого розподілу ресурсів. Ми отрима- ли перший вагомий результат – фінансову децентра- лізацію. Територіальні громади та органи місцево- го самоврядування поступово перевиконують місце- ві бюджети, що закладає надійну основу для регіо- нального економічного розвитку в Україні.

 

Переконаний, що ця позитивна тенденція дасть пош- товх і для покращення інвестиційного клімату в державі. Чимало бюрократичних перешкод усунуто, а реформа правової системи та судочинства сприя- тимуть остаточному утвердженню чесної і відкри-тої економічної конкуренції та розвитку бізнесу. Упевнений, що зовнішні інвестиції здатні зробити справжнє диво і перетворити Україну на одну з найуспішніших країн Європи. Тому сьогодні – все лише починається. Наша країна, як ніколи раніше, відкрита для іноземного бізнесу.

Бажаю читачам видання та їхнім сім’ям міцного здо- ров’я, реалізації перспективних планів та миру!


Володимир Гройсман
Голова Верховної Ради України

 

 

Шановні читачі!

Для Уряду України 2015 рік був роком макро-еко номічної стабілізації та галузевих вдосконалень. Ми продовжуємо дотримуватися програми МВФ, наші валютні резерви збільшилися вдвічі протягом дев’яти місяців, ми успішно реструктуризували зовнішній борг України та диверсифікували поста-чання енергоносіїв.

Для Уряду України 2015 рік був роком макро-еко номічної стабілізації та галузевих вдосконалень. Ми продовжуємо дотримуватися програми МВФ, наші валютні резерви збільшилися вдвічі протягом дев’яти місяців, ми успішно реструктуризували зовнішній борг України та диверсифікували поста-чання енергоносіїв.

Генералізована система преференцій США, Угода про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом та майбутня Угода про зону вільної торгівлі з Канадою дадуть Україні унікальну можливість долучитися до системи регіонального виробництва. Україна добре відома своїм ІТ-сектором та машинобудівною промисловістю, проте є інші сфери, які можуть відкрити для себе потенційні інвестори, — сільське господарство, фармацевтична, аерокосмічна, енергетична та інженерна галузі.

 

Ми побачили значну зацікавленість представників американського бізнесу під час першого Амери- кансько-Українського бізнес-форуму високого рів- ня, який відбувся 13 липня 2015 р. у Вашингтоні, і закликаємо всіх до подальшого розвитку конструк- тивного діалогу. Уряд України готовий надати до- помогу іноземним компаніям, які вже працюють у державі.

Я вдячний Американській торговельній палаті в Україні за цю книгу, яка містить найактуальнішу інформацію про ключові сектори української еконо- міки. Уряд України високо цінує Ваш внесок та готовий продовжувати співпрацю.


Арсеній Яценюк
Прем'єр-міністр України

Дорогі друзі,

Щиро вітаю Американську торговельну палату в Україні з публікацією аналітичного видання «Україна: огляд економіки 2016».

Неоціненною є робота з підготовки цієї публікації, а сама вона репрезентує провідний та найповаж-ніший голос бізнес-спільноти України. Професійні та експертні оцінки Палати високо цінуються ком- паніями-членами організації, а результатом її робо- ти є глибокий та якісний аналіз економіки. Щорічні звіти Палати містять ключові аспекти та актуальні дані щодо переваг секторів економіки України, що надає діловій та дипломатичній спільноті України цінну інформацію стосовно сучасних трендів та досягнень економіки, інвестиційних прогнозів, а також аналіз діяльності органів державної влади у ключових сферах.

Минулий рік приніс економіці України та бізнес-спільноті багато глобальних змін та викликів. Наша нація витримала серйозну кризу та нелегкі турбулентні часи, і Україна стійко подолала це випробування. Непохитне зобов’язання нашого Уряду фундаментально реформувати економіку України та вжити рішучих заходів для відновлення макроекономічної стабільності принесло позитивні новини про повернення до економічного зростання вже в цьому році.

 

Після успішних переговорів з МВФ про чотирирічну розширену програму фінансування обсягом 17,5 млрд доларів США, історичної угоди з міжнародними кредиторами про успішну реструктуризацію нашого комерційного боргу, а також рішення імплемен-тувати радикальні реформи в економічній та анти- корупційній політиці, ми виходимо з цієї кризи з оптимістичним поглядом у майбутнє.

Кожне втілене нами рішення чи реформа працюють на створення привабливого середовища для акти-візації економічного зростання та процвітання для українського бізнесу та інвесторів. І роль Палати у представленні цих важливих інтересів в Україні та подальшому залученні прямих іноземних інвестицій є критично важливою для економічного здоров’я та подальшого зростання нашої економіки. Компанії- члени Палати роблять вагомий внесок у безперервний прогрес та розвиток економіки України, і двері нашого Міністерства завжди відкриті, щоб вислухати і їх занепокоєння, і пропозиції.

Бажаю Американській торговельній палаті в Україні успіху у її майбутніх публікаціях та ще раз вітаю редакційну команду з цьогорічним випуском.


Наталія Яресько
Міністр фінансів України

 

 

Шановні члени Американської торговельної палати в Україні,

Минулого року Україна пройшла через найдрама-тичніші моменти економічної кризи. Перші переду-мови економічного зростання стали можливими завдяки спрямованості Уряду на проведення струк- турних реформ та підтримці наших міжнародних партнерів. За останній рік Уряд зробив багато вкрай необхідних кроків для забезпечення макроеконо-мічної стабілізації та закладання фундаменту для економічного зростання у 2016 році. Ми наполегливо працювали над подоланням корупції на кожному кроці, усуненням бюрократії та навантажень на бізнес, а також презентували нові можливості України на міжнародних форумах по всьому світу. Наші двері завжди були відкриті для вас, оскільки саме під-приємці знають краще, які першочергові зміни потрібні для зростання їх бізнесів.

Компанії-члени Палати відіграють важливу роль у просуванні нашої країни до сталого економічного зростання. Україна зробила свідомий вибір, пере-орієнтувавши свою економіку на нові та глобальні ринки, та підтвердила це стратегічне рішення, повніс- тю впровадивши з 1 січня цього року зону вільної торгівлі з найбільшим об’єднаним ринком у світі.

 

Я впевнений, що завдяки величезному невикорис-таному потенціалу української економіки у сільсь-кому господарстві, інформаційних технологіях, легкій промисловості, логістиці та багатьох інших секторах, ми зможемо перейти до динамічного економічного росту, якщо продовжимо наполег-ливо працювати над реалізацією реформ. У 2016 році ми націлені потрапити до ТОП-50 країн з най- сприятливішим бізнес-кліматом, згідно рейтингу Doing Business, тому Міністерство економічного розвитку і торгівлі України посилить роботу з усуне- ння надмірного регуляторного тиску на бізнес, відкриття нових ринків для вашої продукції та продовжить активно боротися з корупцією. Успіх вашого бізнесу – ключова складова нашого еко-номічного зростання, і ми раді продовжити нашу тісну співпрацю та відкриті відносини з вами.


Айварас Абромавичус
Міністр економічного розвитку і торгівлі України

Шановні читачі,

Вітаю вас із черговим випуском інформаційного видання «Україна: огляд економіки 2016». Кожне видання Американської торговельної палати стає знаковою подією для ділової спільноти, урядовців та дипломатичних місій іноземних держав в Україні, оскільки містить професійний аналіз стану та перспек- тив розвитку української економіки.

Щодня ми боремося за нашу країну на двох фронтах: з одного боку - за збереження її територіальної цілісності та європейського вибору, з іншого - за проведення реформ і викорінення корупції.

Сьогодні Україна стикається з викликами, які можна подолати лише шляхом об'єднаних зусиль влади і бізнесу, відкритого діалогу та спільного пошуку ефективних рішень. Саме тому для нас критично важливою є підтримка з боку міжнародної ділової спільноти, якій ми даємо чіткий сигнал - в Україні ви можете реалізувати амбітні інвестиційні проекти. Ми цінуємо зусилля Американської торговельної палати в Україні щодо допомоги іноземним діловим колам у роботі на українському ринку та здійсненні інвестиційної діяльності в нашій країні. «Історії успіху» компаній-членів Палати показують позитивні зміни, які зараз відбуваються в Україні.

 

МЗС залишається відкритим до подальшої взаємодії з Палатою та готове до реалізації спільних заходів щодо залучення іноземних інвестицій та промоції інвестиційного потенціалу України.

Бажаю Американській торговельній палаті в Україні та її членам всіляких успіхів у 2016 році.


Павло Клімкін
Міністр закордонних справ України

 

 

Шановні читачі інформаційно-аналітичного видання «Україна: огляд економіки 2016»!

Без перебільшення можу сказати, що Американська торговельна палата в Україні вносить значний вклад у розвиток та підтримку української економіки.

Протягом останніх 20 років вона відіграє значну роль у налагодженні двосторонніх відносин між Україною та США, у тому числі в агросекторі. Працюючи з українським Урядом,

Палата сприяє створенню сприятливого середо- вища для розвитку бізнесу в усіх секторах економіки України.

Агропромисловий сектор України є локомотивом вітчизняної економіки та має значний потенціал, аби забезпечити продовольством світ.

На сьогодні Міністерством ведеться робота над тим, щоб створити сприятливі інвестиційні умови для наших партнерів. Це дозволить стимулювати розвиток аграрного сектору, залучати нові техно- логії та наукові розробки, зміцнити імідж України у світі як країни з високоефективним експорто-спроможним агропромисловим комплексом.

 

Будучи читачем публікацій Американської торго- вельної палати в Україні, я можу стверджувати, що їхні матеріали займають особливе місце серед по- дібних видань з точки зору економічного аналізу, експертної оцінки, професійного підходу, об’єктив- ності та неупередженості думки. Публікації містять сучасну та повну інформацію, яка стосується роз- витку української економіки, аналізу діяльності урядових структур в основних напрямках держав- ної політики, відомостей щодо важливих тенденцій та процесів сучасного ділового світу.

Бажаю Американській торговельній палаті в Україні творчих досягнень та подальших успіхів.


Олексій Павленко
Міністр аграрної політики та продовольства України

Шановні члени Американської торговельної палати в Україні,

Я радий можливості звернутися до вас на початку щорічного видання Палати «Україна: огляд економі- ки» на 2016 рік. Останні 2 роки були дуже важкими для країни в цілому і для бізнесу та громадян зокрема. Тому у кожному огляді бізнес свідомо чи несвідомо чекає на сигнали, які дозволять сподіва- тися на краще в майбутньому. Особливо з огляду на те, що у 2015 році і в транспортній галузі, і в економіці в цілому, були запущені процеси, які поступово дають результати і сприяють виходу України із застою і її розвитку.

Скажу більше – на мій погляд, зараз один з найвда- ліших моментів для інвестування в нашу країну. Співвідношення вартості активів, ризиків та перспек- тив – як ніколи сприятливе. І на користь інвесторів, і на користь України.

 

Перспективні галузі, масштабні проекти, а голо- вне – люди, що прийшли здійснювати реформи. Навіть геополітична ситуація наразі працює на довгостроковий розвиток України. Зазвичай дуже важко знайти відважність змінити усталений порядок речей. Зовнішні обставини, що, здавалося б, зараз склались не на нашу користь, насправді змушують бізнес змінюватись з величезною швидкістю. Щоб підтримувати показники роботи, зберегти бізнес від втрат та розвивати нові напрямки, потрібно шукати альтернативи та налагоджувати зв’язки з іншими країнами. Я вдячний Американській торговельній палаті в Україні, яка представляє компанії з 50 країн світу, за зусилля, спрямовані на просування України і бізнесу, який тут працює, серед міжнародної спільноти.

Мені приємно відзначити, що бізнес швидко відреа- гував на зміни в країні та став рішучіше відстоювати свої інтереси, в тому числі через бізнес-асоціації. В Уряд прийшли технократи, і Американська торговельна палата в Україні однією із перших долучилась до діалогу про майбутнє нашої країни. Такі спільні дії, на мою думку, і є сигналом оздоровлення економіки країни та покращення інвестиційного клімату, над якими ми працюємо тривалий час.


Андрій Пивоварський
 Міністр інфраструктури України

 

 

Шановні читачі!

Представники бізнесу і дипломатичних місій іноземних держав в Україні!

Вітаю вас на шпальтах щорічного спеціального інформа- ційного видання «Україна: огляд економіки 2016». Складне соціально-економічне становище, в якому майже два роки перебуває наша держава, спри- чинило низку проблем у багатьох сферах життя, зокрема у вітчизняній економіці. Пошук відповідей на ці виклики потребує глибокого аналізу. Це є важливим завданням як для профільних підрозділів органів державної влади, так і для неурядового сектору — науковців, бізнесу, громадськості, наших міжнародних партнерів.

Американська торговельна палата в Україні за традицією щороку презентує аналітичний огляд стану української економіки, приділяє значну увагу висвітленню актуальних проблем.

Об’єктивність, інформативність і змістовність мате- ріалів, структурування їх за галузями є свідче- ннями високого авторитету, професіоналізму і компетентності авторів цього аналітичного продукту.

Представлений однією з найбільш активних неуря- дових бізнес-організацій в Україні аналітичний огляд є ще одним свідченням серйозності намірів і дій Американської торговельної палати у напрямку сприяння позитивним змінам в економіці, бізнес-середовищі й інвестиційному кліматі України.

 

Питання створення сприятливих умов для розвитку інвестицій залишається одним із пріоритетів чинного Уряду. В Україні триває створення правового поля для інвестування і розвитку державно-приватного партнерства. Вітчизняне законодавс- тво визначає гарантії діяльності для інвесторів, економічні й організаційні засади реалізації державно-приватного партнерства.

Удосконалюється трудове законодавство, запровад- жуються міжнародні стандарти у сфері праці, що впливатиме на підвищення якості національ-ного ринку праці та інвестиційно-інноваційного потенціалу України.

Триває реформа місцевого самоврядування, в межах якої значно зростає роль місцевих громад. Це дасть змогу залучати інвестиції в соціальний розвиток регіонів, сприятиме створенню нових робочих місць і реформуванню системи соціаль- ного захисту через підвищення економічної активності населення у розв’язанні соціальних проблем, поліп- шення доступу до існуючих і створення нових соціальних послуг в Україні.

Бажаю читачам інформаційно-аналітичного видання «Україна: огляд економіки 2016» плідної праці, гараздів у новому році, добробуту в родинах і процвітання всій нашій країні!


Павло Роженко
Міністр соціальної політики України

Шановні читачі,

Я хотів би привітати Американську торговельну палату з випуском інформаційно-аналітичного видання «Україна: огляд економіки 2016». Я вважаю, що ця публікація в значній мірі допоможе країні у подальшому покращенні привабливості України серед світової спільноти інвесторів та чітко про-демонструє усі позитивні зміни, які Україна зробила останнім часом. Ми, у Міністерстві охорони здоров'я України, раді і пишаємося нашими відмінними робочими відносинами з Американською торговель- ною палатою в Україні і сподіваємося, що разом вже найближчим часом ми зможемо представити перші результати реформ у галузі охорони здоров'я, які, без сумніву, зроблять сферу охорони здоров'я в Україні відкритою та привабливою для приватних інвестицій.

 

Я бажаю Американській торговельній палаті подаль- ших успіхів та, користуючись нагодою, хотів би висло- вити свою подяку за все, що ваша організація зробила для того, щоб Україна стала успішною.


Олександр Квіташвілі
Міністр охорони здоров'я України

 

 

Шановні члени Американської торговельної палати в Україні!

Вітаю організаторів, читачів, представників бізнесу з випуском спеціалізованого інформаційного видання «Україна: огляд економіки 2016», яке допомагає створити повне і неупереджене уявлення про особливості розвитку економіки України, її перс-пективи та можливості.

За роки діяльності Американської торговельної палати в Україні зроблено вагомий внесок у роз- виток економіки нашої країни шляхом підвищення її інвестиційної привабливості, створення нових робочих місць. Американська торговельна палата як представник міжнародно орієнтованого бізнесу у співпраці з державними установами суттєво впливає на оптимізацію впровадження реформ, підвищення конкурентоспроможності українсь-кої економіки, оперативне вирішення проблемних питань бізнесу.

Державна фіскальна служба України як інституція, що безпосередньо адмініструє податки, в першу чергу зацікавлена у проведенні ефективної податко- вої реформи. Наша співпраця і активна участь міжна- родної бізнес-спільноти у роботі з вдосконалення податкового законодавства України забезпечить створення стабільних, прозорих і справедливих правил ведення бізнесу та залучення інвестицій в вітчизняну економіку.

 

Адже розумна, дієва та ефективна фіскальна полі-тика, яка відповідає міжнародним стандартам, стимулює бізнес і є фундаментом сильної держави.

Впевнений, що у нас багато напрямів та можливос- тей для плідного співробітництва у майбутньому.

Щиро бажаю вам нових здобутків, оптимізму, успі-хів та невичерпної ділової енергії для втілення нових бізнес-проектів!


Роман Насіров
Голова Державної фіскальної служби України

АМЕРИКАНСЬКА ТОРГОВЕЛЬНА ПАЛАТА
В УКРАЇНІ

B2G

Підтримуємо дієвий діалог між бізнесом і владою

B2B

Постійно створюємо можливості для бізнес-партнерства

B2U

Просуваємо Україну в світ як привабливий напрям для інвестицій

ДОСЛІДЖЕННЯ
ІНВЕСТИЦІЙНОГО
КЛІМАТУ УКРАЇНИ
СЕРЕД ЧЛЕНІВ
АМЕРИКАНСЬКОЇ
ТОРГОВЕЛЬНОЇ
ПАЛАТИ

ЗАГАЛЬНА КІЛЬКІСТЬ РЕСПОНДЕНТІВ: 166

КЛЮЧОВІ ПРОБЛЕМИ ВЕДЕННЯ
БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ

3 ПРИЧИНИ, ЧОМУ ВАРТО
ІНВЕСТУВАТИ В УКРАЇНУ

АГРОПРОМИСЛОВИЙ КОМПЛЕКС

БАНКІВСЬКІ ТА ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ

МИТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

РИНОК ТОВАРІВ ШИРОКОГО ВЖИТКУ

ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

ІНФОРМАЦІЙНІ ТА КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

ІНВЕСТИЦІЙНА ПОЛІТИКА

ЛОГІСТИКА ТА ПЕРЕВЕЗЕННЯ

ПОДАТКОВА ПОЛІТИКА

ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ

ОГЛЯД АГРОПРОМИСЛОВОГО СЕКТОРУ

Нам треба сконцентруватися на точках росту, які повинні стати драйвером розвитку галузі сільського господарства в цілому. По-перше, це ефективізація систем управління на аграрних підприємствах. За рівнем управління ми значно відстаємо від наших західних колег. По-друге, підвищення технологічності виробництва – треба активно використовувати наші IT-напрацювання для цілей сільського господарства. І по-третє, пошук можливостей для розширення збуту на експортних ринках Азії, США та Європи.

Сергій Сизоненко
Керівник практики агроконсалтингу Baker Tilly

ОГЛЯД РИНКУ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ

МИТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

РОЗВИТОК МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ
ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МИТНОГО КОДЕКСУ ЄС В УКРАЇНІ

Українська влада повинна зосередитися на поліпшенні конкурентоспроможності українських товарів і послуг у всьому світі. Для досягнення ефективної стратегії експорту, українська влада все ще має виконати свої домашні завдання (забезпечити своєчасне і адекватне ПДВ експортерам, поліпшити правила валютного регулювання і адміністрування податків, покращити ставлення до українського бізнесу). Після реалізації цих кроків має з’явитися можливість впроваджувати нові технології та інновації, а також використовувати агресивну експортну стратегію для просування українських товарів.

Ігор Олехов
Партнер київського офісу Baker & McKenzie

ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС

ОГЛЯД ГАЗОВОГО СЕКТОРУ

Безперечно, дерегуляція ринку природного газу та поступове впровадження конкурентного сере- довища є одним з найбільш значних досягнень українського уряду, проте реформа 2015 року є лише першим кроком на шляху до лібералізації газового сектору, а в 2016 році уряд має закріпити цей успіх: завершити складний процес реформ, здійснити поділ «Нафтогазу» на окремі бізнес-сегменти та продовжити демонополізацію газового сектору України.

Віталій Радченко
Партнер CMS Cameron McKenna

ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНИЙ КОМПЛЕКС

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ В УКРАЇНІ

ОСНОВНІ КІЛЬКІСНІ ПОКАЗНИКИ ГАЛУЗІ

Згідно з офіційними дослідженнями та стратегічними документами України щодо енергоефективності України, енергоємність ВВП України у 3-4 рази вища, ніж у європейських країнах. Зокрема, для обігріву 1 кв. м. житла в Україні витрачається у 2-2,5 рази більше природного газу, ніж в країнах ЄС.

Україна попри всі її багатства залишається країною залежною від імпорту палива та характеризується його вкрай неефективним використанням. Ми маємо величезний, в повному обсязі невикористаний, потенціал розвитку всіх відомих напрямків підвищення енерго- ефективності економіки, зокрема, альтернативної енер- гетики, ринку ЕСКО, тощо. Як це не парадоксально, за роки незалежності ми не створили належних умов для такого розвитку. В 2014–2015 рр., в тому числі завдячуючи міжнародним зобов‘язанням, прий- нято ряд законів, що дають підстави сподіватися на незворотність процесу створення енергонеза-лежного етапу розвитку держави.

Олександр Буртовий
Партнер юридичної фірми «Антіка»
член Громадської ради при Державному агентстві
з енергоефективності та енергозбереження України

РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦТВА

ТРЕНДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ
ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ

Працюючи щоденно з незалежними підприємцями в Україні, я помічаю, що дуже багато людей і зараз, за нинішніх непростих умов, готові працювати багато і сумлінно. Все, що на мій погляд, потрібно для подальшого розвитку бізнесу в Україні, – це гарна, збалансована регулятивна система, підтримка держави та зменшення бюрократії.

Томаш Мурас
Генеральний директор компанії «Емвей Україна»

ОГЛЯД РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ

Гарна новина для ринку праці – бізнес знайшов дно. Наразі, виходячи із макроекономічних прогнозів Міністерства економічного розвитку та торгівлі, нас очікує повільне, але все ж таки зростання. Також є позитивні сигнали на інвестиційних ринках: Сорос, Гейтс та деякі інші лідери думок планують інвестувати в нашій країні. Шо це означає для ринку праці в 2016 році? Повільне, підкреслюю, повільне зростання кількості нових вакансій на всіх рівнях.

Андрій Кривокоритов
Генеральний директор Brain Source International

ІНФОРМАЦІЙНІ ТА КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

МАЙБУТНЄ ТЕХНОЛОГІЙ: УКРАЇНА НА ПОРОЗІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ

Ми живемо в інформаційну добу – винятковий час, коли все навколо нас змінюється, включаючи нас самих та наші життя. Найважливіший фактор, який прискорив та загалом зробив можливими ці зміни, – це зв'язок. Еволюція високошвидкісних та продуктивних мереж дає поштовх розвитку абсолютно нових бізнес-моделей. Україна наразі проходить фазу цифрової трансформації. Попит на 3G був неймовірно високим, і зараз, коли всі дороги для 3G відкриті, ми вже спостерігаємо перші зміни в поведінці користувачів. Це, безперечно, призведе до виникнення нових видів продуктів та послуг, зробить технології доступнішими та дасть поштовх розвитку українського ринку. Пройшло лише декілька місяців після запуску 3G в Україні, і ми вже бачимо, як з`являються нові тарифні плани та послуги. І це лише початок. Інновації стали пріоритетом для бізнесу в Україні, і це матиме позитивний вплив на інвестиційний клімат в Україні, та, врешті решт, принесе користь економіці держави. Ми в Ericsson дуже раді бути активним учасником цих трансформацій в Україні.

Войцех Байда
Віце-президент по роботі з клієнтами в Україні та країнах Євразії

РИНОК СТРАХУВАННЯ

РИНОК СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ ТА ЗДОРОВ`Я

Страхування життя є чудовим інструментом для відзначення та мотивації співробітників. Страхові програми для співробітників було розроблено спеціально для того, щоб покрити їх найважливіші потреби. Більше того, вони можуть запропонувати суттєве покриття за відносно низькими цінами. Наші програми можуть стати для ваших співробітни- ків істотною фінансовою підтримкою в ситуаціях, коли вони насправді цього потребують. MetLife є світовим лідером у наданні страхових програм для співробітників. Крім того, в Україні ми засто-совуємо наш багаторічний досвід та вже працюємо з провідними міжнародними компаніями на ринку. Наші фахівці можуть запропонувати спеціально розроблені програми для ваших співробітників та допоможуть вам зміцнити їх лояльність та підви- щити мотивацію.

Мирослав Кісик
Голова Правління ПрАТ «МетЛайф»

РИНОК СТРАХУВАННЯ

ОГЛЯД РИНКУ РИЗИКОВОГО СТРАХУВАННЯ

З ростом рівня страхових виплат страховики повинні замислитись над зменшенням операційних витрат. Оптимізація бізнес процессів та впровадження сучасних ІТ-рішень є найбільш ефективними механізмами для виконання цієї задачі. У найближ- чому майбутньому впровадження ІТ-інновацій для страхових компаній стане не просто головним чинником зростання, а критично важливим фактором для їх подальшого існування. Більше того, я вважаю, що революція в цифрових технологіях значно більше вплине на зміну структури, розміру і якості страхового ринку, ніж економічні, політичні та соціальні фактори.

Ігор Гордієнко
Голова Правління АСК «ІНГО Україна»

ПРАВОВА СИСТЕМА

ЗАХИСТ БІЗНЕСУ В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Завдання юридичної спільноти - максимально допомогти нашим клієнтам працювати у спокійному режимі зі зрозумілими правилами і прозорими процедурами. Але розвиток і введення будь-якого бізнесу часто супроводжується виникненням різних конфліктних ситуацій, пов'язаних з підприємницькою діяльністю або чинним законодавством. Ефективний захист бізнесу неможливий без якісної правової підтримки. Саме тому сьогодні ми спостерігаємо значний попит на послуги адвоката з боку бізнес-спільноти.

Денис Бугай
Адвокат, партнер VB PARTNERS

ПРАВОВА СИСТЕМА

ВИРІШЕННЯ КОМЕРЦІЙНИХ СПОРІВ В УКРАЇНІ

Останній рік позначається збільшенням кількісті позитивних реформ у сфері вирішення комерційних спорів. Деякі з них мають потенціал для суттєвого підвищення ефективності системи, тоді як наслідки впровадження інших можуть бути неоднозначними. Так, наприклад, створення інституту приватних виконавців та єдиного реєстру боржників забезпечить більш ефективне виконання судових та арбітражних рішень. Збільшення ж розміру судового збору та супутніх витрат виявилось відчутним для позивачів у справах, вартість яких перевищуватиме 200,000.00 доларів США, що охоплює значну кількість позовів як українських, так і іноземних компаній. В умовах економічної кризи підвищення збору у більш ніж 2 рази може фактично унеможливити доступ до правосуддя компаніям, які мають фінансові труднощі.

Денис Копій
Партнер ТіСіЕм Груп Україна

РИНОК НЕРУХОМОСТІ

ОГЛЯД РИНКУ НЕРУХОМОСТІ

Поточний стан ринку нерухомості України, ймовірно, досяг свого найнижчого рівня, проте, це також час для нових можливостей. Низька вартість активів приваблює гравців ринку нерухомості з довгостроковою стратегією, при цьому бізнес використовує зниження орендних ставок для збільшення частки на ринку або досягнення значної оптимізації витрат. Тому ми залишаємося оптимістами та з нетерпінням очікуємо на новий продуктивний рік попереду.

Сергій Сергієнко
Керуючий партнер CBRE Ukraine

ОПОДАТКУВАННЯ

ОБМІН ПОДАТКОВОЮ ІНФОРМАЦІЄЮ

В останні роки прослідковується чітка тенденція до вдосконалення процедури обміну інформацією, особливо в контексті офшорних юрисдикцій.Україна долучилася до цієї ініціативи, серед іншого, шляхом участі у Глобальному форумі із прозорості та обміну інформацією для податкових цілей. Потенційно це може стати для України суттєвим джерелом для поповнення бюджету. Статистика свідчить, що адміністрування Австралією одного запиту про обмін інформацією в середньому приносить 800 тис. євро, Швецією - 320 тис. євро. Крім того, доєднавшись до Багатосторонньої міжвідомчої конвенції, Україна зможе в майбутньому автоматично отримувати інформацію про фінансові рахунки, що знаходяться в основних фінансових центрах, включаючи Сполучене Королівство та Швейцарію, та популярних офшорних юрисдикціях, у тому числі Беліз, Британські Віргінські Острови та Кайманові Острови.

Тарас Варава
Юрист київського офісу Baker & McKenzie

ОПОДАТКУВАННЯ

ТРАНСФЕРTНЕ ЦІНОУТВОРЕННЯ

Нові правила ТЦ будуть мати прямий та опосередкований вплив на бізнес через нові вимоги щодо звітності в рамках операцій з нерезидентами і приз- ведуть до змін у взаємодії між контрагентами (необхідність змінювати ціни та інші умови догово-рів поставок). Ми рекомендуємо оцінити вплив нових правил на вашу компанію та, за необхідності, відкоригувати бізнес-процеси, що стосуються відносин з контр- агентами, внутрішніх процедур контролю, процедур фінансової та податкової звітності та фінансового планування.

Ігор Чуфаров
Партнер, відділ оподаткування та юридичних послуг,
EY в Україні

ОПОДАТКУВАННЯ

ПОДАТОК НА РОЗПОДІЛЕНИЙ ПРИБУТОК ЯК ОСНОВА
ДЛЯ ПЕРЕЗАПУСКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Згідно із запропонованою моделлю оподатковуванню підлягатиме лише те, що розподіляється, тобто виводиться з бізнесу. Фактично мова йде про кредитування економіки у зв’язку із  відстрочкою сплати податку, оскільки за естонською моделлю податок сплачується у момент розподілення прибутку, а не нарахування умовно розрахованого прибутку згідно із класичною системою оподаткування прибутку. Це забезпечить бізнес вільними обіговими коштами для його розвитку, що має особливе значення в умовах відсутності дешевих кредитних ресурсів.

Олександр Шемяткін
Партнер, адвокат

У разі запровадження запропонованої моделі тягар сплати податку та “головний біль”, пов'язаний з трансферним ціноутворенням, переносяться саме на великий бізнес, звільняючи середній та малий бізнес від впливу податкової, максимально спрощуючи систему розрахунку податку. З огляду на існуючі переплати з податку на прибуток (щонайменше 28 млрд. грн) та 400-мільярдні збитки минулих періодів, цей податок не є наразі бюджетоформуючим. Саме ці показники у підсумку і повинні дати можливість безболісно для бюджету реформувати цей податок та перезапустити економіку країни в цілому.

Інна Таптунова
Старший радник, адвокат

ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ

ОГЛЯД РИНКУ МОБІЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ

Беручи до уваги останні ключові зміни на ринку телекомунікацій, а саме: запуск 3G, зниження ставки інтерконекту і перспективи впровадження послуги MNP, можна стверджувати, що ринок рухається у напрямку посилення прозорості та конкурентоспроможності. Ми ссподіваємся, що протягом найближчих кількох років телеком ринок України стане набагато ближчим до європейських стандартів та більш привабливим для інвесторів.

Бурак Ерсой
Головний виконавчий директор life:)

ВЗЯТИ УЧАСТЬ У НАСТУПНОМУ РОЦІ